У недељу праштања и навечерја Великог и Часног поста, дана 13. марта 2016. године, у капели Богословије Светог Саве служено је праштално вечерње, које је служио јеромонах Петар (Крачун), служашчи при Богословији. Вечерњој молитви је присуствовао Епископ топлички г. Арсеније (Главчић), ректор Богословије протојереј-ставрофор др Драган Протић, као и некадашњи и садашњи професори и ученици Богословије.
       Узевши благослов Његовог Преосвештенства Владике Арсенија професори и ученици су се се међу собом поздравили речима: „Опрости - праштам“, како би у миру и љубави упловили у радосну тугу, период у коме се дуовно чистимо од прљавштине греха, да би дочекали празник над празницима, Васкрсење Христово. Након вечерње молитве и опроста уследила је свечана вечера. У својој беседи Владика Арсеније је нагласио да је период поста време када улазимо у једну духовну борбу са нашим највећим непријатељем, који ће покушавати да нас одврати од овог пута подвига и уздржања. Владика је својим присуством, по ко зна који пут, посведочио своју љубав према Богословји, чији је и ђак био. По завршетку вечере Владика је поздравио професоре и ученике и пожелео им срећан почетак поста.
       Нека нас Господ укрепи како бисмо се кроз овај период покајања удостојили да у духовној радости истрајемо покајну Четрдесетницу и видимо крсно страдање Христа Бога, славећи на крају тријумф - славно Васкрење Његово.
Вече праштања и Покладе у нашој Богословији
15. март 2016.| Аутор: Хаџи Стефан Гавровски, ученик V разреда