Група студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на челу са председником Студентског парламента Стефаном Зељковићем, благословом декана факултета Високопречасног оца протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића, уз помоћ професора, протеклих годину дана радила је на остварењу пројекта „Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2016.“. На њихову иницијативу и залагање, под кровом овог Училишта, одржан је први међурелигијски симпосион студената теологије у периоду од 15. до 18. септембра 2016. године на тему „Изазови садашњости“.
Симпосион је свечано отворен уз културно-уметнички програм који је започео хор Богословије Светог Саве у Београду молитвом „Оче наш“, а који је завршен божанственом мелодијом оркестра Shila u’tfila инспирисаном разноврсношћу и богатством јудео-шпанских, арапских и балканских музичких традиција. Присутнима су се обратили и поглавари верских заједница: у име Српске православне цркве Викар Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Арсеније, затим Његова Преузвишеност надбискуп београдски Г. Станислав Хочевар, господин рабин Исак Асиел, Реис-ул-улема ефендија Сеад Насуфовић, као и директор фондације Konrad Adenauer Stiftung г. Норберт Бекман. Отварање овог свечаног и значајног догађаја увеличао је својим присуством г. Ваврило Грбан, представник Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, као и представници амбасада земаља факултета учесника: Репубике Хрватске, Републике Бугарске и Републике Румуније. Напослетку се присутнима обратио и главни организатор сусрета, председник Студентског парламента, Стефан Зељковић, који је истакао да је циљ сусрета студената теологије из региона остварење академске сарадње кроз пружање заједничких одговора на различита теолошка, социолошка и етичка питања, као и продубљивање међурелигијског дијалога у сврху изградње боље будућности. После тога, гости су дружење наставили уз пригодан коктел.
Благодаримо председнику Студентског парламента Стефану Зељковићу, као и свим студентима Православног Богословског Факултета Универзитета у Београду који су предано и посвећено радили на организацији овог историјског догађаја. Својим марљивим радом и залагањем пружили су подстрек свима нама, позивајући и друге студенте на ревност и преданост служби на коју смо призвани.
Појте Богу нашем појте - хор Богословије Светог Саве узео учешћа у раду међународног теолошког скупа студената
20. септембар 2016.| Аутор: Хаџи Стефан Гавровски