О Савиндану, 27. јануара, ове године у просторијама основне школе „Алекса Шантић“ у Калуђерици уприличена је академија у славу и част првог просветитеља и архиепископа српског, највећег Србина свих времена, чија смо и ми деца духовна, деца по роду и наслеђу, деца славног Немањића Растка, у монаштву светитеља Саве.

Академија је отпочела резањем славског колача од стране парохијског свештенства храма светог Јоакима и Ане из Калуђерице. У даљем наставку  приредбе имали смо прилике да чујемо „
стихове Небеске литургије  великог српског богослова и филозофа светосавске мистике, владике Николаја Велимировића. Рецитал је употпуњен стиховима Матије Бећковића, Бране Црнчевића, Слободана Ракитића и Љубомира Симовића“. Програм је припремљен и изведен захваљујући великом залагању и пожртвовању наставнице верске наставе Аните Илић, професора српског језика Душице Филиповић и професора разредне наставе Биљане Батез уз подршку наставника музичке и ликовне културе, Оливере Тешановић и Љиљане Карлеуше, а програм су изводили уценици школе уз малу подршку уценика наше школе који су на почетку програма отпевали „Оче наш“, а у даљем току су певали тропар Светом Сави и „Херувимску песму“ која је складно употпуњавала стихове „Небеске литургије“.

Академији су присуствовале многобројне званице, представници власти, а цео програм је преносила телевизија „Храм“, што је дало још већи значај и виши степен озбиљности свему.


Програм је завршен обраћањем директора школе Господина Радивоја Миљића, који се овим путем захвалио свима који су учествовали у организацији и извођењу програма, а нарочито се захвалио ђацима наше школе који су, са одобрењем ректора протојереја-ставрофора др Драгана Протића, увеличали ову приредбу.

Највеће признање свим учесницима овог програма и доказ да су успели да представе не тако лаку ствар, дело и залагања Светог Саве за српски род, на најбољи начин, јесу бурне овације публике, и громогласан аплауз, који сам по себи показује успех и важност ове свечаности.
Светосавска академија у ОШ "Алекса Шантић" у Калуђерици
30. јануар 2016.