Представљање књиге, „Богословија Светог Саве (1836-2016)“ је настављено и продужено после Крипте Храма Светог Саве и у Новом Саду. Нови Сад се одувек сматрао српском престоницом културе и уметности, задобивши и симболичан назив Атине, истинског средњевековног центра философије и уметности, због сабирања најмудријих српских личности на једном месту. То „једно место“ на ком су сабрани је Матица српска, основана давне 1826. године у Пешти, а доцније пренета и у Нови Сад, где је и дошивела процват. Исто место, сабрало је 4. новембра 2016. године и Богословију Светог Саве, њене представнике са културном и високообразованом елитом наше српске државе и светосавске Цркве.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког, Господина др Иринеја и сагласјем председника Матице српске Господина др Драгана Станића, ове вечери ширем кругу заинтересованих грађана, представљено је новообјављено дело, као бисер историјске књижевности: „Богословија Светог Саве у Београду, овде и сада и њено кретање стазама Светог Саве у садашњости, прошлости и будућности (1836-2016)“, објављене поводом јубиларних 180 година континуираног рада. Вечери је и присуствовао Епископ бачки, а у свом уводном говору поздравио присутне и говорио о важности очувања богословског система школовања, које се показало као веома плодно за мисионарску и пастирску делатност Цркве. 

Даље су својим говорима књигу представили и професор Горан Раденковић, провевши кроз историјат наше Богословије и професор Радомир Врућинић, нагласивши уопштену важност црквене просвете. Такође, после професора, говорили су и ученици Богословије, хаџи Никола Стојановић, убедљиво уводећи присутне у свет заједнице унутар Богословије, хаџи Марко Матић, песмом дочаравши пут сазревања сваког ђака у најстаријој средњој школи у Београду, и Вук Арсеновић, наглашавајући значај оних који су захваљујући Богословији постали усмеритељи на светосавском путу, којим сви ходимо. И за сам крај, обратио се и најзаслужнији за објављивање овог дела, монах Игнатије Марковић, захваливши свим ученицима (18) који су помогли при састављању и објављивању овог зборника.

Сви говори су пропраћени уз, мало је рећи професионално, извођење хора Богословије неколико српских етно-народних песама, као и неколико духовних песама под диригентском палицом бившег ученика Богословије, Филипа Миливојевића. На крају вечери, окупљенима је заблагодарио Господин Ректор, протојереј-ставрофор др Драган Протић и уделио погодне дарове, представљену књигу и икону светитеља - ученика и професора Богословије, Епископу бачком др Иринеју и генералном секретару Матице српске, Господину др Ђорђу Ђурићу.
Представљање књиге ''Богословија Светог Саве (1836-2016)'' у Новом Саду
04. децембар 2016.| Аутор: Вук Арсеновић, ученик IV разреда