Предавања у нашој школи постоје од прошле школске године и до сада су нас посетили отац Милорад Голијан, отац Миливоје Мијатов и јерођакон Силуан са веома едукативним и занимљивим предавањима. Међутим, по први пут су се врата наше школе отворила за предавање на тему глобалног проблема, о трговини људима - робовласништву у данашњем добу, против чега се требају борити и световне и црквене власти једнако, свим својим силама и то непрестано. Лука Стојановић, студент Богословског Факултета, који је у мају ове године завршио нашу Богословију, предложио је да дискусију и предавање на ту тему одрже у школи два волонтера из Црвеног Крста, Милица Кезић и Урош Давидов, специјализовани у овом смеру, којим се Црвени Крст свакако бави. Предавању су присуствовали ученици петог, четвртог и трећег разреда.
Концепт овог едукативног предавања је чинило првобитно излагање волонтера о начинима на којима се све тргује људима, и како се третирају различити узрасти и полови у свету криминала и нелегалне манипулације људским бићем, уз презентацију, којом су ученицима показивали статистике из ове области, које су, свакако, застрашујуће.
Сви смо свесни да је безбедност сведена на минимум и да је трговина људима у свим својим облицима, којих има много, све учесталија. Међутим, због подељеног мишљења на питање које су поставили волонтери ученицима: „Да ли свако може бити жртва трговине људима и да ли се то може догодити и мени?“, ученици су са волонтерима одиграли једну игру, којом су увидели како свако може бити и трговац и жртва трговине људима.
Трећи део је подразумевао гледање исечака из дугометражног анимираног филма „Пинокио“, у којем главни лик пролази кроз све три фазе трговине људима: врбовање, превоз (трансфер) и експлоатација.
Став сваке моралне особе и институције засноване на моралним начелима, која подразумевају поштовање свачије личности, усагласиће се са ставом Цркве, која човека посматра као психосоматско биће начињено по лику Божијем (Пост 1, 26). Оно у чему свако од нас може помоћи у овој сфери јесте превенција, односно, разговор на ову, свакако, мучну тему, како би се свест ширила и тиме смањивао број жртава. Овај посао су, у петак 13. новембра 2015. године, обавили волонтери Милица и Урош, којима се поново захваљујемо на издвојеном времену за едукацију будућих пастира и чувара њиве Господње, како се и захвалио професор Радомир Врућинић.
Предавање о трговини људима
16. новембар 2015.