Мисао Хришћанства, као и изворна идеја самог Оваплоћеног Логоса јесте волети и живети за заједницу. Ближњи су, како нас учи Јеванђеље, сви људи, јер смо сви деца Божја. Жртвовати себе и своје материјално добро за друге, још су нам и Апостоли показивали  својим примером, улажући тиме у подмладак, који је будућност Цркве.
Пример жртве и љубави према ближњима показала је Црквена хуманитарна организација: „Верско добротворно старатељство“, под руководством секретара организације, јереја Владимира Марковића, када су водили на едукативну, вишедневну екскурзију ученике Православних Богословија Светих Кирила и Методија из Ниша и Светог Саве из Београда, као подмладак и будућност наше Цркве. Путовање је испраћено очинским благословима Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја и Његовог Преосвештенства Епископа топличког и викара Његове Светости, Г. Арсенија у госте Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Катеринском Г. Георгију. Ученици су са својим разредним старешинама кренули пут сестринској Грчкој 27. јула у вечерњим сатима где су смештени у Звороносу, предграђу Катеринија, у просторијама митрополије Катеринске.
Већ другог дана боравка у олимпској регији Грчке, ученици су бродом крстарили око центра хришћанске духовности, Свете Горе, док се на броду налазио и сам митрополит Георгије. У близини манастира Григоријата на брод су, неколико монаха предвођени игуманом Дионисијем, донели Светиње из овог манастира, између осталог и део Часног Крста, како би им се поклонили благочестиви верници. Након обраћања Његовог Високопреосвештенства присутнима, уследило је мало освећење воде, које су вршили Грчки свештеници са својим Архијерејем, док су богослови певали на црквенословенском језику.
У недељу, 31. јула, служена је архијерејска Литургија у Лептокарији, у којој су митрополиту прислуживали ђакони др Ранђел Стошић и Бошко Савић, професори богословија, док су ученици певали на црквенословенском језику Херувимску песму и причастен. На послужењу након Свете Литургије секретар ВДС-а, отац Владимир Марковић уручио је митрополиту Георгију дар Патријарха српског, икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице уз речи благодарења митрополиту и уопште грчком народу за сестринску љубав која вековима живи између наша два народа, пожелевши им и срећан почетак поста посвећеног Пресветој Богородици.
На дан када наша помесна Црква по старом календару прославља Светог Пророка Илију, обишли смо музеј Олимпа у ком је ученицима престављена историја самог националног парка Олимпа и указано на значај његове флоре и фауне. Након тога, заједно са водичем Савом смо пошли ка врху Олимпа, с тим да смо се зауставили на 1600 метара надморске висине, докле се и може доћи превозом. У повратку са планине, обишли смо манастир Светог Дионисија Олимпског који је рушен три пута а трећи пут чак и пресељен на место метоха старог манастира. Манастир поседује веома богат музеј у ком се налази и једна од седам најлепших плаштаница на свету из 16. века и врло детаљна минијатура на дрвеном Крсту.
Сутрадан су се ученици ближе упознали са хеленском културом, уметношћу и архитектуром старе Грчке, посетивши музеј старог града Диона и сам град у коме се чувају статуе Богова грчке митологије из првих векова. Истог дана имали смо прилике да видимо једини манастир на свету посвећен Светом Јефрему Сирину који се истиче својом преуређеношћу и красотом, а којим руководи игуманија мати Катерина.
У свом гостољубљу митрополит Георгије организовао је свечани ручак за све госте у својој митрополији као и за омладинце, лаике своје митрополије, којем су присуствовали и Епископ Петар из  Молдавије, Епископ Пантелејмон из Верије и Архиепископ Хризостом са Кипра. Програм је скројен у сплету грчких, пољских и српских песама, а на самом крају је митрополит поделио поклоне у знак захвалности представницима српске, пољске, украјинске и кипарске Цркве.
Уочи празника Преображења по новом календару, којим се служи помесна грчка Црква, служио је митрополит вечерње са литијом и петохлебницом у граду Платамонију уз саслуживање српског свештенства, док су богослови у току литије око града певали тропар празника на црквенословенском језику. Након вечерњег богослужења, уследио је едукативни разговор са митрополитом у црквеној трпезарији, где митрополит пренео ученицима лично искуство из свог мисионарског делања у далекој Африци, и уступио им простора за постављање питања.
Последњег дана екскурзије, служена је Света Литургија у градској цркви Звороноса, након које смо се упутили у Солун. У јубиларној стогодишњици преласка српског народа преко албанских планина и пробоја Солунског фронта, поносни на историју својих предака и жртву коју су принели злим временима за слободно сутра својих потомака, посетили смо српско војничко гробље, Зејтинлник, у Солуну, а након  тога и велелепну цркву Светог Димитрија, заштитника овога града, и кренули пут домовине.
Оно што улепшава старост јесте сећање на младост, а младост улепшавају упознавања нових људи и путовања по прелепим пространствима као што је била ова екскурзија, корисна за одмор и едукацију у којој смо видели прелепи део Грчке, који је као за уметничко надахнуће створио највећи Уметник, којем је немогуће створити друго шта осим лепог, сећајући се стално мисли великог Достојевског: „Лепота ће спасити свет“. 
У загрљају олимпске регије сестринске Грчке
24. август 2016.| Аутори: Димитрије Бошко Ненадовић и Вук Арсеновић, ученици нишке и београдске Богословије