Егина Испред Пећине Откровења на Патмосу Отац Евсевије Меанџија Отац Евсевије причешћује Ђакон Верољуба Санду
Патра Са Његовим Преосвештвенством Господином Хризостомом, Митрополитом Патре Са Оцем Ермолајем у Патри Са Оцем Евсевијем после Свете Литургије
Са Оцем Евсевијем у парохијском дому Цркве Св. Марине у Илиупољу-Атина Ученици на Светој Литургији
Уколико бисмо поставили питање било ком свршеном ученику било које Богословије, шта је оно по чему се памти његово школовање, свакако један од најчешћих одговора који бисмо добили био би матурантска екскурзија. Да се стрпљење исплати и да се време и труд уложен у прикупљање средстава и вера у Господа да ће све бити у најбољем могућем реду, показатељ је и ово наше мало путовање које ће остати у сећањима и за вечност. У пратњи професора ђакона Верољуба Санде и разредног старешине Јована Лазаревића, кренули смо путевима које су апостоли некада походили. Обилазећи света места Републике Грчке и клањајући се Светоме Некатарију Егинском и Светом Јовану Богослову, чијим усрдним молитвама смо успели да прикупимо средства и одемо на овај пут. Први дан нашег путовања протекао је обилазећи Атину, престоницу европске и светске цивилизаије. Ареопаг, Римска Агора, Адријанова библиотека, само су нека од места које смо обишли. Круна првога дана био је Ареопаг, место са којега одјекује и дан данас се могу чути речи Великог Христовог Апостола - Апостола Павла. У наставку нашег путовања, посетили смо Манастир Светог Нектарија Егинског. Светиња која је у срцу нашега народа, али која је и неколико хиљада километара далека, нимало нас није оставила равнодушним. Прочитавши акактист нашем молитвенику и заступнику пред Господом уверили смо се у његову велику благодат и помоћ којом нас обасипа.
Пут смо наставили стазама Светог Андреја брата Господњег и првог позваног од Христа. Обишли смо град Патру а ноћили смо у Манастиру Светог Серафима Саровског и Светог Августина. У разговору са Архимандритом и игуманом ове обитељи оцем Нектаријем, добили смо предивне савете о нашој будућој свештеној служби. Следећи стопама Светога Апостола Павла посетили смо и стари Коринт, место у коме је боравио 18 месеци и место на коме се рађа хришћанска књижевност. Путовање смо наставили у правцу Патмоса. Свети Јован Боголсов и место где је доживео Откривење посебно су остали у нашем срцу. Литургија која је служена под отвореним небом на месту где је Свети Јован Богослов покрштавао на овом острву заувек ће бити у нашим мислима.
На крају, велику захвалност морамо одати нашим добротворима који су искреног срца и чисте љубави помогли ово наше путовање. Захваљујући се истима, имали смо прилике да се упознамо и са нашим дивним домаћинима у Патри - Оцем Ермолајем, митрополитом Патре господином Хризостомом, са игуманом Манастира Светог Августина који нас је угостио у својој светој обитељи, са архимандритом Серафимом старешином Цркве Свете Марине у Илиупољу - делу Атине где смо отпевали Свету Литургију на српском језику а где је саслужитељ наш јеромонах Евсевије Меанџија, који нам  је пружио немалу помоћ у наставку нашег путовања. Једно од најлепших искустава које смо имали, доживели смо захваљујући њему, који нас је одвео до Старца Нектарија Виталиса, светог човека, коме се наш заштитник и небески покровитељ Свети Нектарије јавио и исцелио од тешке болети. Речи које нам је упутио, и осећање које смо имали у моментима доживљавања Царства Небеског не могу се  описати овоземљским речима.
Матурантска екскурзија ученика Богословије Светог Саве у Београду - генерација 2012-2017. године
02. октобар 2016.| Аутор: Илија Трипић, ученик V разреда