Дана 10. јуна 2017. године под сводовима наше школе, још једна генерација матураната Богословије, успешно је завршила матурски, богословски испит зрелости. На крају, уприличен је и свечани ручак на ком су се сада већ свршеним богословима, обратили изасланик Св. Архијерејског Синода високопречасни отац др Драгомир Сандо и Ректор наше школе високопречасни отац др Драган Протић. Том приликом су деци зажелели све најлепше у будућем напредовању и раду. У име ученика, изасланику Св. Архијерејског Синода и Наставничком савету школе, обратио се ученик Илија Трипић.


Високопречасни господине Изасланиче Светог Архијерејског Синода прото Драгомире, Високопречасни господине Ректоре прото Драгане, уважена господо професори, Високопреподобни оче Игњатије, драга господо и браћо матуранти!
Велика је част данас припала мени да се свима вама обратим са неколико скромних речи.
Пре свега, желим да се захвалим господину Изасланику Светог Архијерејског Синода проти Драгомиру, који је очинском љубаљу, смирењем и трпљењем слушао протеклих дана наша излагања на матурском испиту зрелости.
Желео бих да се захвалим господину ректору Богословије оцу Драгану Протићу, пред којим је данас генерација ученика Богословије која је озбиљно схватила његове очинске речи савета „памет у главу, књиге у шаке.“
Неизоставна је и захвалност нашим драгим професорима Богословије који су нас у ових пет година научили да у ревности не будемо лењи, да будемо Духом ватрени и да Господу служимо(Рим 12,11)

Нарочиту захвалност дугујемо нашем цењеном разредном старешини господину Јовану Лазаревићу. Ми смо имали ту част да будемо његова прва генерација, захвални смо му на његовом разумевању и стрпљењу, на његовом изгарању у организацији матурске екскурзије где смо ми имали прилику да ходимо путевима Апостла Павла, да се поклонимо моштима Св. Нектарија Егинског, и да посетимо острво Патмос на ком је Св. Јован Богослов писао Откривење. Са надом да је у нашим срцима засадио то семе горушично које је од свију најмање али када узрасте буде веће од свега, и буде дрво да птице небеске долазе и настањују се на гранама његовим. (Мт13,32)
Вама браћо матуранти нема потребе пуно да говорим. У ових пет година проживели смо много тога. Научили смо да будемо чврсти, али не разјарени, храбри али не несмотрени, мудри али не моралисти нити ситничари. Као деца која су дошла у ову чувену зграду чији је патрон Свети Сава, са великим одушевљењем гледали смо таблое матураната Богословије који својом лепотом украшавају ходнике наше школе,питали смо се када ће и наш табло бити на зиду у једнокој лепоти са свима осталима.Управо гледајући таблое, запазио сам цитат Светога Писма који гласи: „Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру одржах“(2 Тим 4,7) он ми беше инспирација да Вам кажем следеће: битку смо завршили, трку тек починњемо, а веру ћемо одржавати целога живота. Завршили смо прву етапу, имамо их још много, радимо, трудимо се, падајмо са ногу за оно што желимо, али запамтимо да увек добро желимо, јер мржња не може победити мржњу, то може само љубав! Честитам свима, али и кажем не задовољавајте се овим, него напредујте, али и волите. Имајте на уму речи Његоша који каже „Крст носити нама је суђено, страшне борбе с својим и с туђином“ и „тежак вјенац ал' је воће слатко, Васкрсење не бива без смрти.“
На крају бих упутио реч Старца Порфирија: „Радите непрестано и неуморно, јурите и стижите свуда, свима проповедајте Христа, падајте са ногу трудећи се за Христа и Цркву његову, не жалите своју младост. Све дајте за Христа и Цркву његову она треба да расте а ми да се умањујемо смиреношћу.“ На многаја љета!

Беседу произнео Трипић З. ИлијаПрослава матуре - генерација 2012/17
12. јун 2017.