Српска Православна Богословија Светог Саве - Београд, © 2013 - Сва права су задржана | Веб дизајн
МиркоМ
Увидевши посрнулост жеље за читањем међу младима, уленици Богословије, започели су борбу за буђење те жеље. За почетак, у оквиру школског интерната, ученици се састају у сврху вођења дебата око прочитаног штива.
Овај клуб читалаца, уникатан на простору Београда, по договору ученика ће носити име деспота Стефана Лазаревића. Циљ клуба јесте да приволи младе и приближи им корисне књиге. Подршку у остварењу смо свакако добили од професора Богословије, али и библиотеке „Милутин Бојић“ која је омогућила члановима чланске карте у већини београдских библиотека. Нарочито је значајно што је ова библиотека уступила своје просторије клубу у сврху вођења састанака и дебата.
Чланови су замољени да клуб не остане затвореног типа, већ да приволе младе у Београду, како би књига постала њихов стални гост, а да не буде више странац. Потребна је добра воља омладине са којом ћемо се сусрести, како се надамо, да би на овај начин увели и очували књижевност у мислима младих и тиме бројни нобеловци и уопште награђивани књижевници постали део њихове свакодневице.
Овај клуб ће настојати да обогати речник младежи, да их научи да презентују одређено дело и бране своје ставове, а можда тиме и изроди квалитетне књижевнике чија ће дела некада бити оцењена високом оценом. То је свакако и циљ богослова, као чланова клуба, да ходе путем књижевности и духовности, којим су ишли ученици и професори ове Богословије, Свети владика Николај Велемировић и Свети Јустин Ћелијски.
ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ
„ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ“