Ваша Светости, Преосвећена Господо Архијереји, уважени оци и посетиоци ове изложбе о животу и делу митрополита Михаила, поздрављам Вас незалазним радосним поздравом: Христос Васкрсе!
Добро дошли и хвала Вам што сте издвојили своје драгоцено време да срдачно поздравите наш покушај да представимо значај митрополита Михаила за српски народ у изузетно тешком времену у ком је плодно живео и стварао. Надамо се да ћете увидети нашу суштинску жељу: да овим само започнемо причу о тако великој личности и да је приближимо савременом човеку.
Дата ми је част да Вам се обратим на отварању ове изложбе у име свих ученика који су данима марљиво припремали изложени материјал. Охрабрени Вашом подршком, сигурни смо да ће наставити са радом на културном буђењу заспале омладине.
Иако смо до сада имали неколико изложби у могућностима Богословије, ово је заиста велики корак који су учинили ученици Богословије, покренути идејом монаха Игнатија, а благословом Његове Светости и подржани од стране управе патријаршијске библиотеке. Сада нам је задатак да загледани у величину митрополитове личности, уподобљавамо себе истим моралним и духовним висинама. Ми, ученици Богословије смо и у обавези, условно речено, да се сећамо делатности митрополита Михаила на пољу устројења београдске Богословије, којој је донео и први устав и тиме је подигао на виши ниво, вредан поштовања. Такође, он је састављао и уџбенике за потребе ученика, за које је знао да ће сутрадан управљати Црквом и то на исти начин како су и васпитавани у Богословији. Савремених погледа, а ондашњих могућности, митрополита Михаила можемо посматрати са огромном задивљеношћу и одати му поштовање тако што ће свако од нас постати, слично митрополиту, неко ко ће о Цркви бринути свим срцем својим. Управо, посматрајући све ове преписе митрополита Михаила, са манастирима Хиландаром и Високим Дечанима, руским царем, српским краљевима, Богословијама у Призрену и Београду и много тога још, увиђамо ту његову марљивост и бригу према животу и будућности Цркве.

Још једном се захваљујем свима на доласку у име ученика и желим вам да уживате у изложби са жељом да она покрене идеје за будуће сусрете у светим институцијама, попут ове и око људи светог живота, попут великог митрополита Михаила. Поздрављам Вас поново најсветијим поздравом: Христос Васкрсе!
У Патријаршији српској
У Београду
дана 02. маја 2018. године

Поздравну реч саставио: Вук Арсеновић, ученик V разреда
Поздравну реч изговорио: Стефан Глигић, ученик V разреда
Говор на отварању изложбе о митрополиту Михаилу
02.05.2018.