Дана 29.04.2017. лета Господњег ученици другог разреда Богословије Светог Саве су са својим разредним старешином, ђаконом Бошком Савићем, кренули у дводневни обилазак светиња и историјских споменика епархија сремске и бачке.

Прва дестинација на овом излету био нам је манастир Јазак на Фрушкој гори. Диван манастир у коме смо имали прилике да се поклонимо моштима цара Стефана Уроша ,,Нејаког“. После манастира Јазка обишли смо царску лавру манастир Крушедол, где смо се упознали са историјатом манастира, који датира још из ХV века. У манастиру Крушедол поклонили смо се моштима светих Бранковића и моштима мати наше Ангелине.Следећа дестинација нам је био манастир Велика Ремета где нас је веома радосно дочекао старешина ове свете обитељи, игуман Стефан, који нам је поред историјског подучавања приредио и много важније духовно поучавање напоменувши нам како живети животом у Христу.

Ујутру 30. априла, у недељу Мироносица, присуствовали смо Светој Литургији у цркви Светих Кирила и Методија у Новом Саду где смо имали прилику да се упознамо са техником древног византијског појања, и где су и наши ђаци учествовали у богослужењу. После Литургије остатак дана провели смо у обиласку Новог Сада. Тиме смо завршили овај дводневни излет, те смо се у вечерњим часовима вратили у Богословију.
Дводневни излет ученика II разреда
29. април 2017.| Аутор: Арсеније Јокић, ученик II разреда