Професор Богословије Светог Саве Радомир Врућинић учествовао на Међународном конгресу богословља у Букурешту
22. септембар 2016.
У Патријаршијском двору у Букурешту, у периоду од 3.-7. септембра, одржан је Међународни конгрес богословља на тему „Верско образовање омладине у контексту данашње секуларизације“. Конгрес је отпочео Светом Литургијом коју је предводио Његово Блаженство Патријарх Румунски Данило, уз саслужење великог броја Архијереја Румунске и других сестринских Цркава. Част да учествује у овом Евхаристијском слављу, на позив Његовог Блаженства Г.Данила, имао је и ђакон Радомир Маринковић, који је заједно са Радомиром Врућинићем, професором Богословије „Светога Саве“, представљао нашу Цркву на наведеном скупу.
На Међународном конгресу богословља у Букурешту, окупили су се најеминентнији представници државних институција, јерарси, свештенство, експерти из области образовања и науке у Румунији, као и личности које су активно укључене у верско образовање омладине, делегиране од стране свих сестринских Цркава. Конгрес је организован у циљу размене искустава у погледу верског образовања, упознавања са верско-образовним пројектима који се спроводе у сестринским Црквама,  идентификације проблема и изазова са којима се црквена просвета данас суочава, као и повећања свести о значају и неопходности најтешње сарадње између породице, Цркве и школе у процесу правилног формирања личности младих.    
Конгрес је свечано отворио Његово Блаженство Патријарх Данило, након кога су се окупљенима обратили Министар просвете и науке - Проф. др. Мирчеа Думитру, Председник Румунске Академије наука - Академик Валентин Влад, Државни секретар у Министарству вера - мр. Виктор Опаши и Ректор Универзитета у Букурешту - Проф. др. Ромита Јуку.
Овај вишедневни Међународни конгрес био је подељен у осам сесија у оквиру којих су учесници презентовали своје радове којима су обухваћени најразличитији аспекти верског образовања: верско образовање омладине у парохијама и омладинским оргaнизацијама, верско образовање у државним школама и установама, верско образовање унутар породице и образовне перспективе у циљу формирања омладине за живот.
Последње вечери, Патријарх Румунски Данило је, у просторијама Културно-мисионарског центра “Породица“, приредио свечани пријем за све учеснике Конгреса. Сумирајући утиске, Његово Блаженство Патријарх Данило је изразио наду да ће овај Конгрес допринети бољем разумевању значаја и улоге верског образовања омладине у контексту савремене секуларизације, истакавши уверење да је од свих инвестиција једина сигурна и свакако најзначајнија „инвестиција у образовање младих“.