На дан празника Светог Јована Златоуста, 26. новембра 2015. године Богословија Светог Саве обележила је Божићне покладе и назначила почетак Божићног поста. Вечерње богослужење је служио јеромонах Петар (Крачун), служашчи у Богословији. Поред професора и ученика Богословије богослужењу је присуствовао Епископ топлички г. Арсеније (Главчић). У својој беседи Владика Арсеније је говорио о важности поста, наглашавајући да је период поста време када треба да се очистимо од греха и припремимо се за славно Рођење Христово. После вечерње молитве уследила је трпеза љубави, којој се придружио и Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј.
             Присутнима се обратио господин ректор протојереј - ставрофор др Драган Протић, који се захвалио Његовој Светости г. Иринеју који је својим доласком увеличао обележавање Божићних поклада у Богословији. Патријарх Иринеј је својим излагањем упутио ученике да време које проводе у Богословији искористе на прави начин, читајући књиге, а нарочито дела Светих Отаца. Патријарх Иринеј је, такође, пожелео срећан и Богом благословен почетак Божићног поста.
          Након вечере Његова Светост Патријарх Иринеј је, уз присуство протојереја-ставрофора др Саве Б. Јовића, главног секретара Светог Архијерејског Синода, ректора и професора обишао зграду Богословије. Патријарх је посетио библиотеку, музичку собу, учионице, а током обиласка разгледао је паное на којима се налазе фотографије знаменитих ученика и професора Богословије Светог Саве, који су својим животом и радом оставили снажан печат на историју нашег народа.
          Овај дан је посебан и за све наше ђаке, како за ученике V разреда који ће већ следеће године Божићне покладе дочекати као студенти Факултета, тако и за ученике I разреда којима је овај догађај сигурно једно ново пријатно искуство и показатељ искрене хришћанске заједнице и љубави на делу. Управа Богословије свим верницима жели срећан и Богом благословен почетак Божићног поста.
Божићне покладе у Богословији
27. новембар 2015.| Аутор: Стефан Гавровски, ученик V разреда