Високопречасни оци, високопреподобно монаштво, господо преставници министарства, драги родитељи, драги гости, драги ученици.

Велика ми је част припала, да сам изабран испред разреда заслугом разредног старешине да овде после трпезе љубави кажем коју реч. Као што каже велики песник „Данас нас благодат Светог Духа сабра“- благодат Светога Духа који нас прати кроз читав нас живот сабрала нас је овде да заједно прославимо првог позваног Апостола, првопрестолника свете Цариградске Цркве, просветитеља Руса и многих народа, Светог Андреја. Ова велика и славна личност беше ученик двојице који су икада ходили земљом. Прво ученик „највећег од жене рођеног“ светог претече Јована, а затим и први ученик истиног Бога и истинитог Човека Христа. Такође не само што је имао главне и преславне учитеље, имаше и породицу свету и честиту. Његов отац беше Јона, а брат „камен на којем ће Господ саздати цркву своју“- Петар. Свети Андреј шта више и примоли Петра, брата његовог да приђе Христу. По силаску Духа светога овај преславни ученик Христов доби задатак учити народ у Грчкој, Пелепонезу и у крајевима данашње Русије. Такође се сматра оснивачем Цариградске цркве, а за нас Србе, битан је што је заштитник наше краљевске породице Карађорђевића. Наиме, ученици Богословије почели су славити светог Андреја управо на успомену на нашу краљевску породицу која је прогоњена из Србије под теретом комунизма и њихове антитеистичке мисли. Данас, Богу хвала, ученици наше богословије, одржавају вишедеценијску традицију слављења овог угодника Божјег и мученика без обзира на то што су се наш краљ и целокупна породица Карађорђевић вратила у Србију. Данас иако више нема комунизма у Србији сведоци смо разних неких других искушења која обасипају нас хришћане и цркву нашу.

Нека би нам Господ, молитвама свога првога ученика светог Андреја подарио снагу да сва та искушења пребродимо. Још једном, драги гости хвала вам што сте својим присуством увеличали ово наше славље и ову нашу скромну трпезу и заиста можемо из срца понављати речи псалмопевца Давида: „Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему“. Драги гости пријатно.

А сада, како традиција налаже, желео бих да слављење славе пренесем и славски колач предам будућим ученицима IV разреда, тако да бих волео да један ученик III разреда иступи.
Слава ученика IV разреда
13.12.2018.| Аутор: