Богословија Светог Саве је најстарија школа у Београду, основана 1810. године, а обновила је свој рад за време митрополита Петра Јовановића 1836. године. У недељу, 10. априла 2016. године поводом свог јубилеја, 180. година постојања, организовала је и књижевно-песничко вече у о оквиру академије у крипти храма Светог Саве у Београду. Гост академије је био академик Матија Бећковић који је говорио о стазама Светог Саве и о почетку наставка градње Храма. Пре 33. године осванула је вест у НИН'-у да је прича о Храму покренута са мртве тачке и да ће се почети са градњом  Храма. Академик је истакао да се храм градио из пепела и да су се зидине отеле и саме за себе избориле. Предавању су присуствовали Његова Светост Патријарх српски Господин г. Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, протојереј-ставрофор др Драган Протић, ректор Богословије Светог Саве, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Телевизије Храм, протонеимар храма Светог Саве проф. др Војислав Миловановић, протојереј-ставрофор Радивој Панић, са свештенством храма Светог Саве, професори Богословије: протођакон Милан Ковачевић, ђакон Бранислав Кеџић, ђакон Немања Калем, Александар Јевтић, Радомир Врућинић, Јован Лазаревић, мр Бранко Тадић и многобројни верни народ, као и ученици Богословије.
Књижевно вече започело је појањем тропара Светог Саве, а наставило се уводним речима професора Горана Раденковића о Богословији Светог Саве која је отпочела са радом давне 1810. године и да је са прекидима наставила да постоји до данас. Посебан осврт је дат на поетску семиологију песника Матије Бећковића и његовом доприносу светосавске мисли. Академик Бећковић нас је обогатио говорећи своје сопствене стихове. Хор Богословије Светог Саве, који годинама представља ову школу у најлепшем светлу, извео је богат културно-уметнички програм са посебним на песме о Косову и Косову.
Присутнима се обратио протојереј-ставрофор др Драган Протић, ректор Богословије Светог Саве, који се захвалио Његовој Светости Патријарху српском Господину г. Иринеју, Његовом Преосвештенству Епископу топличком г. Арсенију, директору Телевизије Храм протојереју-ставрофору Стојадину Павловићу и протонеимару Храма Светог Саве проф. др Војиславу Миловановићу, који су уступили просторију крипте храма Светог Саве, академику Матији Бећковићу, као и свима који су пристуствовали овој књижевној и духовној вечери.
У знак захвалности за издвојено време и љубав коју је Академик Бећковић показао према Богословији, у име Богословије Светог Саве Његова Светост Патријарх српски Господин г. Иринеј, уручио је икону Светитеља Богословије Светог Саве као и монографију „Портрети српских архијереја у Карловачкој митрополији (1690 - 1790)“. Књижевно вече завршено је појањем химне Светом Сави.
Академија у крипти храма Светога Саве на Врачару
11, април 2016.| Аутор: Хаџи Стефан Гавровски, ученик V разреда