Ако сте чврсто и искрено одлучили да упишете Богословију потребно је  да учините следеће:
          
Поразговарајте са својим надлежним свештеником о својој жељи и замолите га да напише и пошаље молбу надлежном архијерејском намеснику. Архијерејски намесник проследиће исту надлежном архијереју, након чега ће епископ званично објавити место и време пријемног испита за Богословију. Градиво које треба припремити за пријемни испит је у готово свим епархијама идентично. Неопходно је познавање основних појмова  наше вере, опште културе, српског језика, књижевности, историје како народне тако и опште, такође треба спремити тропар крсне славе или неку другу црквену песму чиме ће потенцијални богослов показати своје квалитете из ове области и слух који поседује. Уколико задовољите потребе епархије и прођете пријемни испит, поред усменог обавештења добићете потврду и писменим путем, у којој се наводи за коју Богословију сте примљени и када сте дужни да се јавите.
У случају да је то наша Богословија, Богословија Светог Саве у Београду, у даљем тексту добићете детаљно објашњење принципа рада школе и ваших личних ствари које требате понети са собом у школу.
У школу се долази 31. августа, где се јављате васпитачу или дежурном ученику који се налази у пријавници непосредно до улазних врата. Ствари које обавезно морате понети су: комплет одело (сако и панталоне), кошуљу, кравату и свечане ципеле, осталу одећу понети по личном избору (та одећа мора бити пристојна како што и приличи будућем богослову), лична хигијена се такође носи са собом. Што се тиче књига, осим Светог Писма ништа не треба куповати нити узимати пре договoра са будућим професорима. Дневне обавезе једног богослова унапред су испланиране од самог устајања до спавања. Такође, морате бити спремни на потпуну преданост школи и учењу, а посебну пажњу морате обратити и на дисциплину. Градиво је прилагођено сходно узрасту ђака, као и његове обавезе и свакодневне дужности.

Српска Православна Богословија Светог Саве - Београд, © 2013 - Сва права су задржана | Веб дизајн
МиркоМ