Уочи празника Светих мученика Гурије, Самона и Авива, а на дан Светог апостола Филипа, 27. новембра у Богословији Светога Саве служено је покладно вечерње. Служио је јеромонах Петар Крачун.
Вечерњој служби присуствовали су: ректор Богословије протојереј-ставрофор др Драган Протић, сви професори, као и ученици наше школе.
Божићни пост, који траје шест седмица, припрема нас да смјерно, чистог срца дочекамо Рождество Богомладенца Господа нашег Исуса Христа. По већ устаљеном обичају, Богословију је посјетио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, а заједно са њим и викарни епископ српског Патријарха Господин Стефан, епископ ремезијански. На покладној вечери, ректор Богословије изразио је захвалност Патријарху на самом доласку, као и на непрестаној бризи о школи уз молбу да охрабри све ученике, а посебно ученике првог разреда који се први пут сусреће са обавезама у школи. У својој бесједи Патријарх је ученицима скренуо пажњу на важност учења, стицања нових сазнања и познавању страних језика. Очинском љубављу, подсјетио нас је на смисао предстојећег поста и охрабрио нас да се суздржавамо од свега што нас одваја од Бога и да својим животом, а не само речима, делима и постом, покажемо да смо Христови ученици.
Божићне покладе у Богословији Светог Саве
27. новембар 2018.| Аутор: Виктор Прајзлер, ученик II разреда